• Bilstyling på nätet sedan 2004
  • 60 dagars öppet köp
  • Över 100 000 nöjda kunder
ShapeCreated using Figma

Visa varukorg

Produkter 0
Totalsumma
0 kr
Till kassan

Blogg

CANbus och ljusövervakning

När man pratar om nyare bilar i relation till extraljus, LED-ramper eller LED-lampor så kommer man stöta på namnet CANbus (ibland kallat can bus och can-bus). Det är inte alla som vet vad det är och det är inte ovanligt att frågor dyker upp. Därför tänkte vi förklara på så enkelt sätt som möjligt vad CANbus är och varför det är relevant på nyare bilar. CANbus är ett system som har till uppgift att styra och diagnosticera bilen elektroniskt. Det innebär att i bilen sitter en mängd styrenheter som är sammankopplade och fungerar som ett nervsystem. Signaler skickas mellan styrenheterna och dom jobbar tillsammans. CANbus kan styra allt från växellådan (på en automatbil) till att slå på och av lampor per automatik. För oss är just ljusövervakningen det väsentliga och det är den delen av CANbus vi kommer att beröra här.

Så här ser det ut i en bil med CANbus. Signalerna är centraliserade och kräver mindre kablage.

Så här ser det ut i en bil utan CANbus.

Bild på med canbus

På alla nyare bilar så får man upp en varning i instrumentpanelen när en lampa går sönder. Det är tack vare att bilens ljusövervakning (CANbus) kan känna av det och sedan varna föraren. Hur kan systemet veta att en lampa är trasig då? Jo det är så att systemet vet lampans normala förbrukning och när den sjunker så bedöms lampan som trasig. Detta är ett vanligt fenomen när man byter till LED eftersom den tekniken är mycket effektivare och förbrukar mindre ström. Detta går självklart att motverka med lampor som i förväg är utrustade med motstånd. På vår sajt kan man se på varje produkt om den är anpassad för CANbus eller ej. Och för de som saknar det finns det extra motstånd som är plug and play.

Här är ett exempel på en lampa med stöd för CANbus:

T10 LED med CANbus

Här är ett exempel på en lampa utan stöd för CANbus:

T10 LED utan CANbus

Här är CANbus-motståndet för ovan nämnda lampa:

CANbus motstånd för T10

Så här långt är det ganska enkelt. Man behöver motstånd för att byta till LED-lampor och oftast ingår det. Men hur blir det då med extraljus och ledramper? När man kopplar in extra belysning oavsett om det är en led ramp eller något annat så använder man en reläsats. Den är till för att man ska kunna koppla in sin nya ljusramp (eller vad man köpt) så att den lyser när man slår på helljuset. För att reläsatsen ska veta när man slår på helljuset så kopplar man en signalkabel till kabeln i strålkastaren som ger ström till helljuset (detta mäter man normalt fram med en multimeter). Med andra ord: när strålkastaren får ström till helljuset så får även reläet det och då skickar den ström från batteriet till led-rampen. Vips så lyser bilens helljus och extraljusrampen. Men (och detta är ett viktigt men) reläsatsen kräver att signalkabeln får 12V. Detta får man alltid när helljuslampan i bilen är en vanlig Halogenlampa men om bilen är utrustad med Xenon eller LED på helljuset så styrs det 99% av gångerna av CANbus-systemet. Det innebär att det inte finns en 12V signalkabel utan det är en elektronisk signal som måste tolkas ur bilens CANbus dataspråk.

Tack och lov behöver varken du eller jag vara experter på hur CANbus fungerar. Det man behöver för att ge reläsatsen den signal som behövs är ett CANbus interface. Det är en liten dosa som man kopplar in mellan reläsatsen och CANbus för att tyda när helljuset slås på och av. När man köper ett interface så får man med ett kopplingsschema specifikt för ens bilmodell så det är inga svårigheter att koppla in.

Du hittar CANbus interface här:

CANbus interface

På nyare Volvo-bilar används LINbus som är ett liknande system men med högre hastighet. Även för dessa behövs ett interface som har samma funktion som de för CANbus.

Du hittar LINbus interface här:

LINbus interface

Frågor och svar om CANbus

Varnar systemet för alla lampor i bilen eller bara vissa?

De flesta bilar varnar när lampor är trasiga som är avgörande för att du ska kunna framföra bilen på ett säkert sätt för dig och din omgivning. Det innebär att de flesta nyare bilar varnar för strålkastarlampor, baklampor, dimljuslampor m fl. Men inte för interiörbelysning och mindre viktiga lampor.

Kan jag se om min bil är utrustad med CANbus eller ej?

Ja genom att plocka ut en strålkastarlampa och starta bilen så kommer den att varna om den är utrustad med CANbus. Du kan också ringa till din närmsta märkesverkstad och fråga om just din bilmodell. De flesta nyare bilar har systemet och ju nyare desto mer utvecklat är det. Det omfattar fler funktioner och fler lampor ju nyare bilen är (i de flesta fall).

Är ljusövervakning och CANbus samma sak?

Ja det är ett annat namn för den delen av CANbus som håller koll på lamporna i bilen.

Tack för att du läst hela vägen hit! Jag hoppas att du fått lite bättre koll på CANbus och hur det påverkar dig och din bil. Om det är något bilrelaterat som du vill läsa om så maila gärna till sebastian@scstyling.com så ska vi se om vi kan ta upp ämnet i en kommande bloggartikel.

Om du är intresserad av att köpa LED-lampor hittar du dom här:

LED-lampor till strålkastare, dimljus och interiör m fl

Om du är intresserad av LED-ramper hittar du dom här:

LED ramper till person- och lastbil

Om du är intresserad av Extraljus hittar du dom här:

Kompletta paket med extraljus

Nyhetsbrev

Missa inte chansen att ta del av våra grymma erbjudanden!

Samarbetspartners

© Scandinavian Car Styling AB (556669-1605)