• Bilstyling på nätet sedan 2004
  • 60 dagars öppet köp
  • Över 100 000 nöjda kunder
ShapeCreated using Figma

Visa varukorg

Produkter 0
Totalsumma
0 kr
Till kassan

Blogg

Hur sänker jag min bil? Skillnad på coilover, väghållningssats och sänkningssats

Sammanfattning

Det finns flera olika anledningar till att byta ut befintliga fjädrar och stötdämpare på bilen. De vanligaste är att man vill förändra bilens utseende och köregenskaper. När man byter fjädrar och stötdämpare mot kortare modeller så får hamnar bilen närmare marken och får ett sportigare utseende. Ofta är också dessa styvare vilket gör att man får en sportigare körupplevelse. Med en lägre bil och styvare chassi så blir bilen inte lika gungig och det känns som att ratten svarar mer direkt på ens rörelser. Lite närmare känslan man får av att köra gocart som är raka motsatsen till en komfortabel personbil: helt stum.

I texten nedan så ska vi gå igenom tre olika produkter och det är coiloverkit, väghållningssats och sänkningssats. Samtliga påverkar körkänsla och utseende men har lite olika egenskaper. Därför får vi gå igenom produkt för produkt.

-

Coiloverkit

Kort sammanfattning

Ett coiloverkit är en komplett sats med fyra ställbara stötdämpare och fjädrar. Det som gör ett coiloverkit unikt är just att det är ställbart. Alla coiloverkit går att justera i höjdled och lite mer exklusiva modeller går även att ställa i hårdhet. Du kan alltså ha kontroll över både hur mycket du vill sänka och komforten efter du har sänkt bilen. Ett annat namn för coiloverkit är ställbart chassi.

Vanliga frågor och svar

🔎Vad ingår i ett coiloverkit?

💡I ett coiloverkit ingår det oftast fyra kompletta fjäderben. Med det menas fyra stötdämpare och fyra fjädrar. Dessa fjäderben går att justera på höjden. Det följer även med en haknyckel för att man ska kunna justera hur mycket eller lite man vill sänka.

🔎Är det svårt att montera?

💡Det är inte svårare att montera ett coiloverkit än vad det är att byta fjädrar och stötdämpare på bilen. Det svåraste är att spänna ihop originalfjädern när man ska ta bort de befintliga fjädrarna. Det kräver att man har ett specialverktyg som pressar ihop fjädern och håller ihop den på ett säkert sätt. Om man inte använder rätt verktyg finns det en risk för skador både på person och på bilen. I övrigt är det inga konstigheter.

🔎Behöver man specialverktyg?

💡Ja för att justera ett coiloverkit behöver man en haknyckel. Den följer med i coiloverkitet.

🔎Hur justerar man?

💡Man använder haknyckeln för vrida på justeringsringarna på stötdämparen. Det är viktigt att sänka lika mycket på höger respektive vänster sida. Man kan ha olika höjd bak resp. fram för att ändra på bilens look och köregenskaper men vi rekommenderar aldrig att man har olika på höger/vänster.

🔎Är det lagligt?

💡Ja det är lagligt att köra med coiloverkit.

🔎Varför är coilovers bra?

💡Fördelen är att man får 100% kontroll över hur mycket eller lite man vill sänka bilen. Du kan anpassa efter din egen smak och få en helt egen look och köregenskaper som passar dig.

🔎Kan man höja bilen med hjälp av coiloverkit?

💡Nej ett coiloverkit börjar alltid på en lägre nivå än original. Det innebär att ett coiloverkit exempelvis kan sänka från 30-70mm. Så i minsta fall sänks bilen med 30mm och som mest 70mm. Dessa siffror varierar från kit till kit.

Funktioner och egenskaper

Ställbar höjd

Den absolut viktigaste egenskapen är att de är ställbara. Man kan själv anpassa höjden på bilen med hjälp av ett verktyg.

Ställbart tryck

På exklusivare modeller går det även att ställa in trycket vilket gör att du kan anpassa komforten i bilen efter att du ställt in den höjd du vill ha.

Underhåll av Coiloverkit

Det hamnar lätt smuts på stötdämpare och fjädrar eftersom de är placerade i hjulhuset. Platsen på bilen som det är helt oundvikligt att smutsa ner. Det kan medföra ett problem om du upptäcker en tid efter montering att du vill justera och ändra inställningen. Därför rekommenderar vi att man sprayar på silikonspray på gängorna så att det går lätt att tvätta av inför justering.

Sammanfattning

Coiloverkit är för dig som vill ha kontroll eller har speciella krav. Med ett ställbart chassi kan du maximera fitment och anpassa bilen efter storleken på däck och fälg som du vill använda. Du väljer själv hur bilen ser ut och känns när du kör.

-

Väghållningssats

Kort sammanfattning

En väghållningssats är ett komplett kit med fasta stötdämpare och fjädrar. Det innebär att bilen blir lägre och får sportigare köregenskaper. Eftersom dämparna har en fast längd behöver du inte ställa in eller anpassa något utan endast montera. Efter montering är bilen redo för gatan, utställningen eller banan.

Vanliga frågor och svar

🔎Vad är skillnaden på en väghållningssats och ett coiloverkit?

💡Den avgörande skillnaden är att en väghållningssats är fast. Den behövs ej ställas in utan kan monteras direkt.

🔎Vad ingår i en väghållningssats?

💡I en väghållningssats ingår normalt fyra stötdämpare och fyra sänkningsfjädrar.

🔎Kan man justera höjden eller trycket?

💡Nej det går inte.

🔎Är det svårt att montera?

💡Det är exakt samma svårighetsgrad som att montera originalstötdämpare och fjädrar. För att göra en säker montering utan skador på person eller bil rekommenderar vi att man använder specialverktyg som finns för att spänna ihop fjädrar.

🔎Varför är en väghållningssats bra?

💡Den stora fördelen med att köpa ett komplett väghållningskit är att du inte behöver ställa in något utan kan montera på bilen sen vara klar.

🔎Det står standard på vissa väghållningskit. Vad innebär det?

💡Alla våra kit sänker bilen men i vissa fall innehåller satsen standardlängd på stötdämparna. Dessa har tydlig information i beskrivningen om det är standarddämpare.

-

Sänkningssats

Kort sammanfattning

Det billigaste sättet att byta stuk på sin bil är att byta ut originalfjädrarna mot sänkningsfjädrar, en så kallad sänkningssats. Den innehåller fyra fjädrar som är kortare och oftast styvare än original. Det gör så att din bil blir lägre men också får en sportigare körkänsla.

Vanliga frågor och svar

🔎Vad är skillnaden på en sänkningssats, en väghållningssats och ett coiloverkit?

💡En sänkningssats innehåller endast fjädrar medan en väghållningssats innehåller fjädrar och fasta stötdämpare. Ett coiloverkit innehåller fjädrar och ställbara stötdämpare.

🔎Vad ingår i en sänkningssats?

💡En sänkningssats innehåller oftast fyra fjädrar som är kortare och styvare än originalfjädrarna.

🔎Måste man byta stötdämpare när man sänker bilen?

💡Tumregeln brukar vara att om man sänker mer än 40mm är det bra att byta ut originaldämparna mot kortare sportdämpare för att undvika att de knäcks av påfrestningar. Men om sänkningen är 40mm eller mindre går det utmärkt att köra på originaldämpare.

🔎Varför sänker man olika mycket bak och fram i vissa sänkningssatser?

💡Somliga bilar kommer ur fabriken med en högre bakdel än front och då har tillverkaren av sänkningssatsen bedömt att det går att sänka mer och i slutändan få ett snyggare stuk på bilen.

🔎När jag monterat satsen så ser den inte så sänkt ut. Varför är det så?

💡Man brukar säga att fjädrarna sätter sig efter ca 50mil. Det innebär att du behöver köra bilen och låta fjädrarna jobba innan dom sätter sig på den nivån det är tänkt. Detta är oftast problemet när man upplever att bilen är högre än man tänkte sig. Men i vissa undantagsfall har man valt fel sats då det oftast finns två att välja på beroende på vilken framaxelvikt bilen har.

🔎Varför står det olika framaxelvikter angivna på satserna?

💡Om man väljer en sänkningssats som är till för en tyngre bil så sätter sig inte fjädrarna jämnt och fint utan bilen blir för hög. Om man köper en sänkningssats som är till för en lättare bil så klarar inte fjädrarna trycket och bilen blir svampig och obehaglig att köra. Därför är det viktigt att alltid kolla upp framaxelvikten innan man köper en sänkningssats. Det gör du genom att kolla på bilens typskylt där framaxelvikten står.

-

Nytt chassi = ny hjulinställning

Något som är viktigt att göra efter att man sänkt bilen är att göra en hjulinställning. När bilen sänks ändras hjulens vinkel och det kan i sin tur medföra ett snedslitage på däcken. Detta gäller även när man justerar sina coilovers.

Viktig information att ha till hands när man köper chassiprodukter

📍 Bilmärke

📍 Bilmodell

📍 Årsmodell

📍 Motor

📍 2WD/4WD

📍 Framaxelvikt

TÜV-godkännande

Flera av tillverkarna erbjuder ett TÜV-godkännande som skickas med chassit. Detta behövs för att montera chassiprodukter i exempelvis Norge.

Det är exakt samma svårighetsgrad som att montera originalstötdämpare och fjädrar. För att göra en säker montering utan skador på person eller bil rekommenderar vi att man använder specialverktyg som finns för att spänna ihop fjädrar.

Nyhetsbrev

Missa inte chansen att ta del av våra grymma erbjudanden!

Samarbetspartners

© Scandinavian Car Styling AB (556669-1605)