• Bilstyling på nätet sedan 2004
  • 60 dagars öppet köp
  • Över 100 000 nöjda kunder
ShapeCreated using Figma

Visa varukorg

Produkter 0
Totalsumma
0 kr
Till kassan

Blogg

LED-ramper

Att välja rätt LED-ramp, vad ska man tänka på?

Det finns lika många modeller LED-ramper som det finns extraljus och det är inte alltid lätt att veta vilken man ska välja. För att göra det enklare har vi skapat denna guide som hjälper dig att välja rätt i ramp-snårskogen. Vi fokuserar på att utreda dina behov för att kunna matcha med rätt typ av produkt. Absolut vanligast är att man monterar en LED-ramp som extraljus men det förekommer även som arbetsbelysning på gräv och skogsmaskiner och för dessa två ändamål är det lite annorlunda behov.

Kombinationsljus eller fjärrljus?

Om du har tänkt att använda LED-rampen som extraljus så vill du få ut ett långt ljus men som också fixar bredden. Alla som kört på våra svenska vägar vet hur viktigt det är att ha med sig periferiseendet för att hinna bromsa för vilt. Det du ska ha är en kombinationsramp som har några reflektorer som är specialutformade för att skicka ljuset på bredden och majoriteten på längden. Det är exakt samma tänk som bilar med 3 extraljus har. Där monterar man 2 flod tillsammans med ett fjärrljus för att få samma effekt. Det senaste inom LED-ramper är 4D-linser som samlar ljuset och skickar det upp till 3x längre än traditionella ramper.

Hur påverkar storleken?

Vad ska man tänka på när det gäller storlek och form då? Jo storleken på rampen styrs helt av monteringsmöjligheterna på bilen. Om du tänkt fälla in den i exempelvis grillen måste du först kolla in möjliga fästpunkter och att du inte täcker över t.ex. radar (om din bil har denna extrautrustning) och blockerar den. Om du tänkt montera den med en nummerskyltshållare måste du tänka på att inte täcka över parkeringssensorerna. I vissa fall kan det vara värt att köpa till stabiliseringsstag och montera i flänsarna på rampen om bilens stötfångare är av mjuk plast. Annars kan man uppleva åksjuka av det gungande ljuset om man har otur.

Effekt (W) på LED jämfört med Halogen

Men effekt då? Vad har en bra ramp för effekt? Först av allt måste vi reda ut det här med watt och watt. Om du har en 55W halogenlampa och en 55W LED-lampa så är det en otrolig skillnad i ljus. Och det handlar om att LED är lätt att driva och du får ut mer lumen per watt än halogen. Så jämför aldrig watt på ett halogenljus med watt på LED-ljus. För att få något som är jämförbart bör du kolla på Lumen eller Lux. Vanligast i dessa sammanhang är Lumen och då i formerna ”Teoretiska lumen” samt ”Faktiska Lumen”. Teoretiska lumen är ett beräknat tal som kommer från att man räknar effekten och antalet dioder och får då ett tal som anger hur många lumen lampan borde ge. Faktiska lumen är uppmätt ljus vid ett visst avstånd. Nu när vi rett ut detta så skulle vi rekommendera minst 120W för att använda LED-rampen som extraljus.

35W Halogen ger ca, 750 lumen---------------50W Halogen ger ca, 1 050 lumen

35W Xenon ger ca, 3 000 lumen---------------50W Xenon ger ca, 4 200 lumen

35W LED ger ca, 3 400 lumen---------------50W LED ger ca, 4 900 lumen

Jämföra produkter

För att kunna göra en rättvis bedömning av en LED belysning mot en annan LED belysning så är det flera olika faktorer måste jämföras och kontrolleras för att det ska bli rätt.

1. Lumen

För att kunna jämföra två olika LED belysningars lumen-tal måste man första ta reda på om det är teoretiska eller faktiska Lumen som anges i lampans data. Tyvärr så går det inflation i lumentalen. Det är lätt att sätta ett högt lumental på en lampa då det är svårt för en konsument att kontrollera detta. Därför bör alltid nedan punkter också vägas in när man gör en jämförelse.

2. Dioder

Ta reda på vad det är för styrka på dioden och vad det är för diod. Olika styrkor på dioden ger olika mycket ljus samt olika ljusegenskaper beroende på vilken optik som används. Man måste också ta reda på vad det är för märke/modell på dioden då det skiljer sig stort på t.ex. en 10W diod från olika leverantörer.

3. Optik

Vad har respektive lampa för optik? Olika optik är ämnade för olika applikationer. För att kunna göra en rättvis jämförelse bör båda belysningarna ha samma typ av optik och vara ämnade för samma typ av applikation.

4. Kvalitet

Vid en prisjämförelse bör inte endast priset och ljuset jämföras. Lika viktigt är det att kontrollera lampans kvalitet då en lampa kan ha en livslängd på ett par tusen timmar medan en annan lampa kan ha en livslängd på upp till 50 000 timmar. Några kvalitetstecken är att dioden inte drivs till full effekt, hög IP klass, hög vibrationsklassning, hög EMC klassning m.m.

5. Watt

Watt talar om hur mycket effekt lampan har men kan inte användas som jämförelsedata rakt av då olika LED lampor är olika effektiva beroende på vilka komponenter som har använts. En lampa med mindre watt kan lysa mer än en lampa med högre watt vilket är positivt då lampan är effektivare. Tittar man på effekten måste man alltså också titta på hur många lumen respektive lampa ger.

Epistar, CREE och OSRAM dioder. Vad ska man välja?

Mer effekt ger mer ljus, men man ska också alltid ta en titt på vilket märke dioderna är av. Enkelt indelat så finns det tre kategorier. Du har EPISTAR som är den enklaste modellen som ofta används i arbetsbelysning och generellt sett är väldigt prisvärda. Nästa steg upp är CREE som är en riktig kvalitetsdiod från USA som är väldigt vanlig i ramp-sammanhang. På toppen har vi OSRAM och Philips som tillverkar det absolut bästa som går att få inom LED-dioder. Självklart styr plånboken till viss del i valet av LED-ramp men om du har möjlighet att välja en CREE framför en EPISTAR så gör det. Du kommer få högre kvalitet, längre livslängd och det viktigaste: bättre ljus!

IP-klassning och dess betydelser.

När vi ändå är inne på kvalitet: IP-klassningar. När du kikar på LED-ramper kommer du se att det finns en hel del olika klassningar och olika tolkningar av vad de faktiskt betyder. De vanligaste är IP-klassningarna är: IP66, IP67, IP68 och IP69K. Den första siffran är en skala från 0-6 på hur dammtät den är där 6 är max. Det innebär att alla dessa är dammtäta och har högsta klassningen. Den andra siffran handlar om vattentäthet och där går skalan från 0-9K där 9K är max. 6 betyder att den ska vara tålig mot vatten som sprutas direkt mot produkten. 7 betyder att den ska klara av att sänkas ner under vatten upp till 1 meter. 8 betyder att den ska klara av att sänkas ner mer än 1 meter (ofta upp till 3) och 9K betyder att den tål hetvattentvätt med högtryck.

Sammanfattning:

Det du ska tänka på när du köper en LED-ramp är att den ska vara av kombinationsmodell (combo), vill du montera under nummerskylten rekommenderar vi ramper med 4D-lins eller liknande, monterar du över nummerskylten är det inte lika viktigt med lins framför dioderna. Välj helst CREE eller bättre LED-diod och vi rekommenderar att du väljer en ramp som har IP67-klassning eller högre.

Självklart ska du ha monteringen i åtanke när du väljer och se till så att rampen passar där du tänkt montera utan att blockera viktiga funktioner i bilen.

Fördelen med LED som extraljus är många jämfört med till exempel Xenon och Halogen lampor:

1.

LED är den mest energisnåla belysningen. På fordon finns det relativt lite ström att tillgå och det är många komponenter som "slåss" om att nyttja strömmen.

2.

LED lampor har Polykarbonat linser vilka är näst intill okrossbara vilket ser till att sten och dubbskott m.m. inte har sönder din belysning.

3.

LED har inte några glödtrådar, urladdningsrör eller ballaster som är förbrukningsvara och regelbundet måste bytas ut.

4.

LED ger full effekt på en mikrosekund från det att du trycker på ljusknappen. Fördröjning av ljuset kan ge stora konsekvenser vid t.ex. bilkörning.

5.

LED lampor finns i flera former och storlekar vilket underlättar montage på många fordon med t.ex. sensorer, radar m.m.

6.

LED lampor kan enkelt fällas in i grillen eller spoilern när man väljer så kallade LED-ramper vilket spar bränsle och miljö.

7.

LED har en betydligt längre livslängd som minskar din totala kostnad under ett antal år.

8.

LED är enkelt att montera med minimalt med kablage och eldragning.

9.

LED tål väldigt mycket vibrationer och stötar.

10.

LED har en färgtemperatur väldigt nära dagsljus vilket gör att man håller sig pigg längre tid.

Canbus interface

På nyare bilar med XENON och LED styrs ofta lamporna av bilens canbussystem. Det innebär att ett vanligt relä inte kan tolka när helljuset slås på utan ett CANBUS Interface. Mjukvaran i denna uppdateras kontinuerligt och därför uppdaterar vi varje enhet innan vi skickar till kund. Från programvaran kan man även skriva ut en kopplingsguide för den specifika bilen som kunden har.

Montering

Att montera en LED-ramp görs på samma sätt som extraljus men kan även fällas in. Det beror mycket på bilens utformning hur infällning kan göras men vi visar upp några exempel på hur det kan gå till.

hello world

Nyhetsbrev

Missa inte chansen att ta del av våra grymma erbjudanden!

Samarbetspartners

© Scandinavian Car Styling AB (556669-1605)