• Bilstyling på nätet sedan 2004
  • 60 dagars öppet köp
  • Över 100 000 nöjda kunder
ShapeCreated using Figma

Visa varukorg

Produkter 0
Totalsumma
0 kr
Till kassan

Blogg

TPMS

Vad är TPMS?

TPMS är ett system för att ge föraren information om lufttrycket i däcken under körning. Förkortningen står för Tire Pressure Monitoring System. Sedan 1 november 2014 ska alla personbilar och husbilar med registreringsbesiktning vara utrustade med TPMS

-

Vad är fördelarna med TPMS?

✔ Spar miljö, pengar och liv genom att köra på rätt lufttryck.

✔ Minskar bränsleförbrukningen, felaktigt luftryck ökar rullmotståndet i däcket och mer bränsle förbrukas.

✔ Minskar däckslitaget, vid felaktigt lufttryck ökar tempraturen i däcket och ökad slitage uppstår.

✔ Minskar CO2 utsläpp, vid felkatigt lufttryck ökar bränsleförbrukningen och därmed CO2 utsläppen.

✔ Minskar antalet olyckor, när du kör på felaktigt lufttryck förändras bilens köregenskaper radikalt, bromssträckan förlängs och väghållningen i kurvor försämras och kan vara direkt avgörande när en oväntad situation uppstår.

TPMS innebär i korthet att bilen ska ha ett system som ger föraren en varningssignal om däcktrycket i ett eller flera hjul minskar med 20 procent eller som lägst 1,5 bar. Det finns egentligen två olika lösningar på hur TPMS fungerar. Det ena systemet övervakar hjulens rotationshastighet och det andra har trycksensorer i däcken. TPMS ska även varna vid funktionsfel på systemet.

Byter man hjul på en bil med TPMS kan det innebära att systemet inte fungerar som biltillverkaren avsett. Exakt hur detta påverkar systemet beror på den tekniska lösningen som biltillverkaren valt. Men förmodligen kommer systemet att varna för felfunktion eller att systemet uppfattar det som om något alternativt alla hjul har för lågt däcktryck. För system med däcktrycksensorer i hjulen kommer det att felindikera om sensorerna saknas.

-

Har min bil TPMS?

TPMS symbol, Varningslampa i bil

Kontrollera om du har denna varningslampa när du slår på tändningen till bilen. Om symbolel finns så har din bil TPMS.

-

Det finns två olika grundsystem av TPMS

📍Direkt TPMS= Det behövs en sensor i varje hjul.

Direkt TPMS mäter lufttrycket i alla däck (ibland även reservhjulet) via sensorer i varje hjul. Indikerar vilket däck som tappat lufttrycket och visar det aktuella lufttrycket i däcken. Sensorerna till system för direkt TPMS kan vara både programmerbara eller självprogrammerande. Det direkta systemet är det vanligaste.

📍Indirekt TPMS= Inga sensorer behövs.

Indirekt TPMS som mäter skillnader i rotationshastighet mellan de olika hjulen genom ABS-systemet. Indikerar med en symbol när lufttrycket sjunkit i något däck. Behöver kalibreras exempelvis vid byte av däckdimension eller ändring av lufttryck.

-

Har min bil direkt eller indirekt TPMS system?

Om du vill ta reda på det själv kontaktar du enklast biltillverkaren. Det går även att kontrollera ventilen som sitter på fälgen. Är ventilen gjord av metall är det TPMS.

-

Direkt system = Sensor sitter monterad på fälgens insida. Se bild nedan.

Monterad sensor på fälgens insida

-

Om ventilen är av metall är det direkt TPMS system. Bilden nedan visar en TPMS metallventil med sensor.

Metall ventil med röd plast

-

Om ventilen är av gummi, kan det vara både direkt och indirekt system. Det som skiljer ventilerna åt är dess styvhet och kan avgöras av fackman. Bilden nedan visar TPMS gummiventil med en TPMS sensor.

Svart gummiventil med röd plast

Nyhetsbrev

Missa inte chansen att ta del av våra grymma erbjudanden!

Samarbetspartners

© Scandinavian Car Styling AB (556669-1605)