LED-rampskolanAtt välja rätt LED-ramp, vad ska man tänka på?

Det finns lika många modeller LED-ramper som det finns extraljus och det är inte alltid lätt att veta vilken man ska välja. För att göra det enklare har vi skapat denna guide som hjälper dig att välja rätt i ramp-snårskogen. Vi fokuserar på att utreda dina behov för att kunna matcha med rätt typ av produkt. Absolut vanligast är att man monterar en LED-ramp som extraljus men det förekommer även som arbetsbelysning på gräv och skogsmaskiner och för dessa två ändamål är det lite annorlunda behov.

Kombinationsljus eller fjärrljus?
Om du har tänkt att använda LED-rampen som extraljus så vill du få ut ett långt ljus men som också fixar bredden. Alla som kört på våra svenska vägar vet hur viktigt det är att ha med sig periferiseendet för att hinna bromsa för vilt. Det du ska ha är en kombinationsramp som har några reflektorer som är specialutformade för att skicka ljuset på bredden och majoriteten på längden. Det är exakt samma tänk som bilar med 3 extraljus har. Där monterar man 2 flod tillsammans med ett fjärrljus för att få samma effekt. Det senaste inom LED-ramper är 4D-linser som samlar ljuset och skickar det upp till 3x längre än traditionella ramper.


Hur påverkar storleken?

Vad ska man tänka på när det gäller storlek och form då? Jo storleken på rampen styrs helt av monteringsmöjligheterna på bilen. Om du tänkt fälla in den i exempelvis grillen måste du först kolla in möjliga fästpunkter och att du inte täcker över t.ex. radar (om din bil har denna extrautrustning) och blockerar den. Om du tänkt montera den med en nummerskyltshållare måste du tänka på att inte täcka över parkeringssensorerna. I vissa fall kan det vara värt att köpa till stabiliseringsstag och montera i flänsarna på rampen om bilens stötfångare är av mjuk plast. Annars kan man uppleva åksjuka av det gungande ljuset om man har otur.

Effekt (W) på LED jämfört med Halogen
Men effekt då? Vad har en bra ramp för effekt? Först av allt måste vi reda ut det här med watt och watt. Om du har en 55W halogenlampa och en 55W LED-lampa så är det en otrolig skillnad i ljus. Och det handlar om att LED är lätt att driva och du får ut mer lumen per watt än halogen. Så jämför aldrig watt på ett halogenljus med watt på LED-ljus. För att få något som är jämförbart bör du kolla på Lumen eller Lux. Vanligast i dessa sammanhang är Lumen och då i formerna ”Teoretiska lumen” samt ”Faktiska Lumen”. Teoretiska lumen är ett beräknat tal som kommer från att man räknar effekten och antalet dioder och får då ett tal som anger hur många lumen lampan borde ge. Faktiska lumen är uppmätt ljus vid ett visst avstånd. Nu när vi rett ut detta så skulle vi rekommendera minst 120W för att använda LED-rampen som extraljus.

Epistar, CREE och OSRAM dioder. Vad ska man välja?
Mer effekt ger mer ljus, men man ska också alltid ta en titt på vilket märke dioderna är av. Enkelt indelat så finns det tre kategorier. Du har EPISTAR som är den enklaste modellen som ofta används i arbetsbelysning och generellt sett är väldigt prisvärda. Nästa steg upp är CREE som är en riktig kvalitetsdiod från USA som är 
väldigt vanlig i ramp-sammanhang. På toppen har vi OSRAM och Philips som tillverkar det absolut bästa som går att få inom LED-dioder. Självklart styr plånboken till viss del i valet av LED-ramp men om du har möjlighet att välja en CREE framför en EPISTAR så gör det. Du kommer få högre kvalitet, längre livslängd och det viktigaste: bättre ljus!

IP-klassning och dess betydelser.
När vi ändå är inne på kvalitet: IP-klassningar. När du kikar på LED-ramper kommer du se att det finns en hel del olika klassningar och olika tolkningar av vad de faktiskt betyder. De vanligaste är IP-klassningarna är: IP66, IP67, IP68 och IP69K. Den första siffran är en skala från 0-6 på hur dammtät den är där 6 är max. Det innebär att alla dessa är dammtäta och har högsta klassningen. Den andra siffran handlar om vattentäthet och där går skalan från 0-9K där 9K är max. 6 betyder att den ska vara tålig mot vatten som sprutas direkt mot produkten. 7 betyder att den ska klara av att sänkas ner under vatten upp till 1 meter. 8 betyder att den ska klara av att sänkas ner mer än 1 meter (ofta upp till 3) och 9K betyder att den tål hetvattentvätt med högtryck.

Sammanfattning:
Det du ska tänka på när du köper en LED-ramp är att den ska vara av kombinationsmodell (combo), vill du montera under nummerskylten rekommenderar vi ramper med 4D-lins eller liknande, monterar du över nummerskylten är det inte lika viktigt med lins framför dioderna, Vi rekommenderar minst 120W mer effekt = längre ljuskast, välj helst CREE eller bättre LED-diod och vi rekommenderar att du väljer en ramp som har IP67-klassning eller högre.
Självklart ska du ha monteringen i åtanke när du väljer och se till så att rampen passar där du tänkt montera utan att blockera viktiga funktioner i bilen.

Klicka här för att läsa mer om våra LED-ramper